1 nov. 2008

Despre evolutia crestinismului

"....savantii de orientare "liberala" recunosc existenta unei legaturi de continuitate intre crestinism si anumite miscari religioase care l-au precedat,releva"uimitoarea coincidenta" dintre ideologia si organizarea comunitatii de la Qumran si a comunitatilor crestine primitive,dar dupa parerea lor,crestinismul are o calitate principial noua,si anume ca,spre deosebire de toate celelalte curente religioase anterioare,el a fost consfintit prin persoana divina a intemeietorului sau,Iisus Christos.Astfel,W.Brownlee sustine ca revelatia n-a fost catusi de putin fenomen static,ci dimpotriva,se caracterizeaza prin dinamism si dezvoltare.Asemanarea unora dintre ideile Noului Testament si conceptiile esenienilor arata ca acestia din urma erau precursorii providentiali ai ivirii lui Christos pe lume.De aceea,socoate Brownlee,noile descoperiri nu pot schimba temeliile doctrinei crestine,dar arunca o lumina noua asupra practicii si vietii primelor comunitati crestine."Sunt ferm convins,spune M.Burrows,ca aparitia istorica a Lui Dumnezeu in chipul Lui Iisus din Nazareth trebuie sa constituie piatra unghiulara a oricarei credinte,daca ea este intradevar crestina"."Nu avem avem nici un temei sa ne framantam din aceasta cauza(adica din cauza asemanarilor dintre comunitatea de la Qumran si crestinismul primitiv),ca si cum originalitatea Lui Isus si autoritatea divina a crestinismului ar fi puse in pericol de aceasta recunoastere".....
"Descoperirile textelor biblice de la Qumran confirma inca o data faptul incontestabil ca lucrarile incluse in canonul Bibliei nu au aparut concomitent,ca rod al revelatiei divie,ci au strabatut un drum lung si sinuos de evolutie literara.Ele au suferit modificari substantiale,legate in primul rand,de prelucrarea lor tendentioasa de catre cercurile clericale conducatoare.Orientarea ideologica si sociala a diferitelor lucrari biblice,precum si a partilor ce li s-au adaugat in diferite epoci,va trebui precizata cu ajutorul acelorasi metode stiintifice de cercetare care au fost si sunt folosite pentru studierea altor monumente literare si religioase ale lumii antice."
mic fragment din "Manuscrisele de la Marea Moarta"I.D.Amusin

Un comentariu:

 1. Desigur ca descoperirea in sec. XX a Manuscriselor de la Marea Moarta este un fapt deosebit, caci ne permite sa cunoastem mai bine insasi Biblia care este cea mai importanta si controversata carte din istoria lumii noastre.

  Invatatii recunosc deschis ca s-au revizuit si s-au sters unele parti din textele crestine, de catre un conciliu care s-a intrunit la Nicaea in anul 325 e.n., pentru a stabili doctrina bisericeasca. Acest conciliu a recomandat ca cel putin 45 de carti sa fie excluse.

  Importanta descoperirii arheologice de la Marea Moarta este ca sunt astfel regasite o parte din “cartile pierdute” in timpul revizuirilor din sec, IV. Unele texte sunt total diferit fata de Biblie.
  Cu doi ani inainte ca Manuscrisele de la Marea Moarta sa fie dezgropate, s-a gasit o alta biblioteca de intepciune straveche , care deja a inceput sa ne schimbe ideia pe care o aveam despre crestinismul timpuriu. Astfel la Nile River, Nag Hammadi in Egipt au fost gasite 12 manuscrise complete si o parte din al 13-lea manuscris, cunoscute ca Biblioteca de la Nag Hammadi, care ofera cunostinte noi si de multe ori surprinzatoare despre traditiile gnostice si cele ale crestinismului timpuriu.

  Insa Cartea lui Enoh, recuperata printre manuscrisele din vasele de lut de la Marea Moarta, este cel mai semnificativ si misterios document. Pierduta timp de aproape 1.500 de ani, aceasta carte este tot de inspiratie Divina, asa cum spun istoricii importanti ai vremii. In aceasta carte se arata cum anumiti ingeri au dezvaluit oamenilor secretul creatiei, fara ca specia umana sa fi capatat intelepciunea de a le utilize intr-un mod inteligent. Li se dezvaluie secretele plantelor si ierburilor, vorbirea, scrisul si alchimia.

  Aceasta carte ca si prima si a doua carte a lui Adam si Evei, Psalmii lui Solomon, Odele lui Solomon, Asher si altele, la ora actuala sunt rezervate doar studiului specialistilor.

  Pentru ca am intrat intr-un subiet extreme de suscitant, ar trebui sa nu uitam sa amintim cateva cuvinte despre o alta carte foarte veche dar pastrata bine si care aduce multe lamuriri la subiectul deschis de d-na Mihaela in acest blog minunat.

  Misterioasa carte a creatiei Sepher Yetzirah, document in limba si traditiile stravechilor evrei si care se refera in mod complet si detaliat la originile noastre. Contine informatiile sub forma in care au fost scrise la inceput despre crearea universului, formarea Pamantului si in final originea corpurilor noastre. Dar cartea la care ne-am referit face parte dintr-o trilogie sub numele de Cabala. Celelalte doua carti reunite in Cabala sunt Zoharul si Midras. Cea mai importanta carte este prima de care vorbeam, Sepher Yetzirah, care poseda multe secrete foarte puternice ale actului de creatie, dar si unele informatii tulburatoare si anume descrierile care fac legatura intre alfabetul iudaic si elementele chimice moderne care dovedeste ca este o carte foarte veche si foarte bogata a actului de creatie intentionat. Procesul, etapa cu etapa, este in mare masura similar descoperirilor stiintei secolului al XX – lea! Puterea celor descrise in varianta initiala este foarte mare si atunci pentru protectia civilizatiei au aparut variante incomplete.

  Incet, incet informatiile despre inceputurile noastre si actul creatiei ce rezulta ca este intentionat, incep sa lamureasca multe goluri. Desigur ca mai sunt materiale de tradus si altele de scos de sub legea tacerii si poate inca multe alte descoperiri.

  RăspundețiȘtergere