27 mai 2009

Deepak Chopra II

Cum funcþioneazã aceasta în lumea de fiecare zi?

 

DC: Existã trei componente ale fiecãrei experienþe; este stimulul exterior, este interpretarea interioarã ºi este un rãspuns biologic din partea corpului vostru. Deci, privind aceste trei lucruri, putem spune, poate putem schimba mediul, ºi uneori acest lucru este posibil, alteori nu este. Dacã a te afla într-o aglomeraþie în trafic vã provoacã mult stres, atunci poþi schimba mediul, poþi merge la lucru mai devreme sau mai târziu, sã-þi schimbi serviciul sau sã te muþi în altã locaþie. Deci, mai întâi spui: "Ce pot face casã schimb ceea ce este vãzut ca o ameninþare pentru mine ºi mediu? Cum pot schimba stimulul extern?" Cel de-al doilea lucru pe care îl puteþi face este sã spuneþi: "OK, nu pot schimba stimulul extern; ce pot sã fac sã-l reformez, sã schimb contextul stimulului, sã înþeleg oportunitatea din el?" Cu alte cuvinte, cum pot face limonadã, pentru cã tot ce am sunt lãmâi? Deci, aceasta este reformarea, reinterpretarea, schimbarea contextului, ºi sunt multe moduri cognitive ºi perceptive de a face aceasta. Al treilea lucru pe care îl puteþi face este cã îþi poþi schimba rãspunsul biologic. Nu ai schimbat stimulul, nu ai schimbat contextul, ci þi-ai schimbat rãspunsul biologic, învãþând sã-þi relaxezi corpul sau sã-þi liniºteºti mintea. Aici, lucruri precum antrenamentul autogen, reflexologia, relaxarea muscularã progresivã, masajul, meditaþia ºi tehnicile psiho-fiziologice joacã un rol important. Nu existã un rãspuns identic pentru toatã lumea, dar atunci când te uiþi la o persoanã, vezi cum decurge viaþa ei ºi o înveþi sã îºi asume responsabilitatea pentru emoþiile ei, cum sã fie martor la ele, cum sã le identifice, cum sã le elibereze, cum sã le împãrtãºeascã ºi cum cã celebreze experienþa vieþii fãrã a crea toxicitate emoþionalã ºi turbulenþe toxice în sistemul corp-minte.

 

Aþi spune, cu adevãrat, cã iubirea este rãspunsul final la cele mai multe dintre aceste probleme pe care le avem unii cu alþii ºi cu noi înºine?

 

DC: Da, iubirea este opusul fricii ºi izolãrii, dar ºtiþi, dacã te simþi ameninþat în privinþa nevoilor tale, probabil cã nici nu ai timp sã te gândeºti la iubire.

 

În cartea Dumneavoastrã , How To Know God (Cum sã-L cunoºti pe Dumnezeu), spuneþi cã oamenii pot alege cum sã aibã de-a face cu Dumnezeu.

 

DC: Da, cred cã experienþa Lui Dumnezeu depinde de nivelul tãu de conºtiinþã. În tradiþiile orientale, s-a fãcut referire metaforic la aceste nivele de conºtiinþã, ca fiind cele ºapte chakre. În cartea mea, am explicat aceleaºi ºapte nivele de conºtiinþã în termeni de rãspunsuri biologice, începând cu rãspunsul de luptã/fugã, rãspunsul reactiv, rãspunsul conºtiinþei liniºtite, rãspunsul intuitiv, rãspunsul creativ, rãspunsul vizionar ºi, în cele din urmã, rãspunsul sacru. Deci, începem cu nivelele limitate ale conºtiinþei ºi, la cel de-al ºaptelea rãspuns, ajungem la un nivel al conºtiinþei, care este infinit ºi non-conceptual, inefabil, dar empiric. Deci, cartea este cu adevãrat o versiune contemporanã a uneia dintre cele mai vechi cãi de a privi experienþa divinitãþii.

4 comentarii:

 1. foarte interesant articol...ma gandeam ca citisem o povestioara despre un batranel intelept care iubea fiecare zi fiindca isi impunea de dimineata ca o sa-i placa:D asa ar trebui si noi sa pornim de dimineata cu ganduri pozitive cum am pornit eu de pe site-ul tau:D

  RăspundețiȘtergere
 2. Super interesant! Chiar citeam pe un site ca, de fapt, avem doua sentimente primare: iubirea si frica, iar celelalte sunt de fapt derivate din combinatiile lor. Si e foarte important ce "hranim" in interior pentru ca se "materializeaza" si in exterior.
  Mi-am readus aminte. Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce as putea spune eu in plus fata de ce spune un intelept, cand eu vad in fata plug, camp si munca, nimic nu mi-ar fi luat in serios, eventual, cateva minti luminate ar spune: "s-a gasit si asta sa faca pe inteleptul!"
  Asa ca raman...cu ceea ce consider ca trebuie sa raman, printre frumusetiile acestei lumi este si filozofia de a sti sa inbini utilul cu placutul, sa apleci urechea la intelepciunea oricarei fiinte, fiecare poate oferi ceva.
  As incheia cu un gand spus de Paleologu: “contrariul prostiei e bunul-simţ”.

  RăspundețiȘtergere
 4. tare analogia intre chakre si nivelele de constiinta

  RăspundețiȘtergere