16 mai 2009

Deepak Chopra

Dr. Deepak Chopra este, fãrã îndoialã, una dintre cele mai respectate si populare personalitãti în domeniul bunãstãrii si dezvoltãrii umane.

Fondatorul si directorul Centrului Chopra pentru Bunãstare din La Jolla, California, este un profesor, conferentiar si scriitor de renume mondial, care a scris mai mult de 30 de cãrti, inclusiv pe cea remarcabil de eficientã Grow Younger, Live Longer (Întinereste, trãieste mai mult). Ultima lui carte, The Deeper Wound: Recovering the Soul from Fear and Suffering (Vindecarea sufletului de fricã si suferinþã), publicatã de Harmony Books (Editura For You, in limba romana) 


Ne-a plãcut foarte mult cartea Dumneavoastrã recentã, Grow Younger, Live Longer. În viziunea Dumneavoastrã , care sunt cele mai importante obisnuinte pe care ar trebui sã le cultivãm pentru a dezvolta longevitate, sãnãtate si fericire?

 

DC: Cred cã aceastã carte rezumã totul, dar as spune cã factorul cel mai important este cum sã controlezi stresul din viaþa ta, sã ai experienta unei vieti care este usoarã, fãrã efort, spontanã, fãrã anxietate, plinã de bucurie; aceasta este cea mai importantã obisnuinþã pe care o puteti cultiva ca mod de viatã.

 

Stresul este în mod evident un vinovat ascuns major din spatele multelor boli, al mortii si maladiilor. Cum ati putea recomanda sã ne reducem nivelul de stres, în special în lumina unor evenimente din lunile recente?

 

DC: Evident, nu existã o formulã; toti oamenii îsi au tehnicile favorite. Putem vorbi de muzicã, meditatie, yoga, tehnici de respiratie, relaxare, si toate acestea sunt foarte importante. Lucrul cel mai important de înteles este cã oamenii devin stresati atunci când nevoile lor sunt amenintate, si noi toti, ca fiinte umane, avem nevoi fundamentale ca supravietuirea, siguranta, iubirea, apartenenta, respectul de sine si spiritualitatea.  Atunci când nevoile sunt ameninsate, si ele sunt cu sigurantã amenintate prin tragedia care a avut loc, atunci primul lucru este cã oamenii se simt separati de fluxul vietii. Ei se simt izolati, se simt separati, si aceasta produce multã fricã, iar dacã este neasteptatã, frica duce la soc si amortealã si negare, pentru cã nu vrei sã crezi ce s-a întâmplat. Urmeazã o fazã de vulnerabilitate si neajutorare. Aceasta e o ocazie de a întinde o mânã, de a da ajutor si de a cãuta ajutor si de a fi cu adevãrat aproape de alti oameni, pentru cã aceastã etapã de vulnerabilitate si neajutorare, dacã nu este tratatã adecvat prin a cãuta si a cere ajutor, atunci duce la atacuri de panicã sau anxietate acutã. Curând, aceasta încearcã sã se descarce prin mânie si ostilitate, pentru cã mânia are douã scopuri: Îti dã posibilitatea sã te concentrezi pe ceva exterior, în loc sã te confrunti cu ce se petrece în interior, si îti oferã, de asemenea, un sens al controlului; existã ceva de fãcut. Curând, mânia si ostilitatea devin justificãri pentru mai multã mânie si ostilitate, si, prin justificarea mâniei si ostilitãtii, ai violentã, intolerantã si, în ultimã instantã, terorism, care apoi duc la o stare de anxietate cronicã, unde fiecare stimul minor din mediu provoacã anxietate si, pânã la urmã, o golire de energie, depresie si vinovãtie, iar aceasta perpetueazã ciclul mâniei, ostilitãtii, anxietãtii, depresiei si vinovãtiei. Aceasta este anatomia fricii, oricând nevoile noastre sunt amenintate. Deci, pentru a rãspunde la întrebarea Dumneavoastrã , într-un mod foarte simplu, întrebati-vã: "De ce am nevoie acum în zona supravietuirii, sigurantei, iubirii, apartenentei, respectului de sine si spiritualitãtii?" apoi cãutati împlinirea acestor nevoi, si acesta este cel mai bun mod de a preveni ca trupul si sufletul Dumneavoastrã  sã intre în entropie. 4 comentarii:

 1. Citindu-ti postarea imi este rusine, setea de cunoastere am parasit-o si-mi dau seama de gresala pe care-am facut-o, fara acest izvor al cunoasterii nu esti nimic.

  RăspundețiȘtergere
 2. Paul,cred ca tu esti cel mai putin in masura sa traiesti acest sentiment al rusinii.Izvorul curge in continuu,numai ca uneori mai incet,alteori mai puternic.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mihaella, si eu sunt fan Deepak Chopra. Are o multime de carti minunate!

  RăspundețiȘtergere
 4. Si eu sunt fan Deepak Chopra.Are multe carti intradevar;pacat ca nu au fost traduse toate in lb romana.

  RăspundețiȘtergere