13 ian. 2010

Linistea mintii

Spatiul dintre Cer si Pamant este ocupat de totalitatea lucrurilor in unitatea lor.Daca descoperi aceasta unitate si devii una cu ea,cele 4 membre si cele 100 de parti corporale se reduc la o bucata de lut.Moartea si viata,inceputul si sfarsitul-sunt similare succesiunii dintre noapte si zi.Ele nu-ti pot afecta starea de multumire interioara.Cu atat mai putin ar trebui sa ti-o afecteze intamplari marunte,precum profitul sau pierderea,fericirea sau nefericirea.Cei care renunta la capcanele statutului social nu renunta decat la un pumn de tarana,constienti ca sinele lor real este mai valoros decat orice distinctie.Valoarea sinelui real nu poate fi afectata de o schimbare a statutului social.
Cu siguranta,pana la sfarsitul vietii vei suferi o sumedenie de transformari.In acest caz,ce rost are sa-ti lasi mintea tulburata de ele?Cei care l-au realizat pe Tao inteleg cu usurinta acest lucru.


5 comentarii:

 1. ..."Ele nu-ti pot afecta starea de multumire interioara"
  Teoretic, asa e, dar atat de greu de pus in practica!

  RăspundețiȘtergere
 2. un drum catre echilibrul mintii este acceptarea transformarilor...

  RăspundețiȘtergere
 3. va invit pe blogul de poezie www.mariusaldea.wordpress.com
  multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 4. E foarte adevărat! Acets lucru îl înţeleg toţi cei care au atins un anumit nivel pe calea lor - fie cp sunt creştini, budişti, taoişti sau musulmani.
  Liniştea minţii este o treaptă importantă, foarte aproape de iluminare...

  Frumos şi adevărat text! Mulţumim!

  RăspundețiȘtergere
 5. Suntem lut...pamant, dar insufletiti, ce paradox ! Insufletiti cu iubire, ca sa tim ce-i bine si ce-i rau, pamant si cer, apa si foc, toate suntem noi ! Viata...liantul care ne cuprinde pe toti intru totum, viata avem in noi, viata suntem noi !

  RăspundețiȘtergere