17 iun. 2012

Trepte de evolutie


1.Primitivul. Cel care crede ca el insusi isi controleaza viata. Fie ca munceste, fie ca asteapta de la altii, el traieste intr-un mod ignorant, agresiv si orgolios.
Isi creste copiii sugerandu-le fie sa invete carte pe principiul “Cine stie carte,detine banul si automat controlul”, fie ii trimite la cersit sau furat pe principiul “Sa-mi fie mie bine! munca e injositoare, dar ala de ce sa aibe si eu nu ?” sau “Nu conteaza cum faci banul, important e sa-l ai!”.
Primitivul in gandire este cel care crede ca el si familia lui trebuie sa beneficieze de starea de bine, de confort, iar ceilalti nu conteaza. El uneori pare darnic insa intotdeauna asteapta ca binele sa i se intoarca de cel pe care l-a ajutat. Il caracterizeaza egoismul in majoritatea actiunilor sale.
El priveste in gradina altuia, in general la bogatiile materiale, la functiile pe care acela le detine in societate si mai putin sau deloc la munca depusa de altul pentru a avea starea de confort. Il caracterizeaza invidia inclusiv in familie. Partenerul sa nu il depaseasca din punct de vedere financiar sau al studiilor.
In subconstient domina frica de a nu fi parasit si de a nu suferi de foame, de frig.De aceea, controlul celorlalti este ceea ce-i aduce siguranta.
Considera ca el nu trebuie sa faca mare lucru in viata, insa trebuie sa detina totul. Inclusiv sentimentele celorlalti. Asteapta afectiune de la apropiati, daruire, si supunere. Partenerul, copiii, rudele si societatea trebuie sa faca ceea ce el doreste. Intotdeauna el este cel care are dreptate.
Primitivul nu isi pune intrebari privind consecintele actiunilor sale. El considera ca totul i se cuvine lui.
Pentru el, Dumnezeu este cel care fie nu exista, fie trebuie sa i se supuna. Dumnezeu sa faca sa dispara suferinta lui si a celor pe care el ii admira sau place : familia sa, copiii din lume, cainii, pisicile etc. Dar el nu trebuie sa depuna eforturi. Sa faca Dumnezeu sau societatea.
El nu trebuie sa participe, sa doneze bani sau produse materiale, nu trebuie sa renunte la a manca produse din carne, nu trebuie sa adune cainii si pisicile de pe strada…Sa o faca Dumnezeu sau altii.
El doar sa nu simta suferinta! Pentru ca el sa nu simta suferinta, altii trebuie sa actioneze. El sa fie bine si ai lui!
Dar cum se vede el, primitivul?El se considera om bun, iubitor, darnic doar ca nu e lasat in pace de ceilalti.

2.Ignorantul. Este cel care arunca vina pe ceilalti, ca si primitivul, insa considera ca suferinta in societate se datoreaza celorlalti.
El analizeaza.
El , desi vede suferinta semenilor, considera ca nu trebuie sa faca nimic, fie pentru ca fiecare “ traieste asa cum isi asterne” si gaseste cusururi: saracul nu are pentru ca nu munceste, betivul e vai de el pentru ca e alcoholic, femeia maltrata este astfel pentru ca nu vrea sa iasa din mediul sau etc, fie pentru ca …exista karma, iar acela trebuie sa iasa singur din cercul vicios in care se afla atunci cand isi va invata lectia.
Ignorantul este cel care crede ca suferinta exista pentru ca asa vrea cel care traieste in suferinta. Prin urmare, el nu trebuie sa faca nimic pentru ca fiecare suflet are nevoie sa sufere. Lucrurile se vor rezolva de la sine.
El considera ca e suficient sa priveasca, sa constate, sa analizeze pe ceilalti, sa compatimeasca.

E suficient sa zambeasca si sa spuna “Te iubesc”.Este suficient sa participle la viata de familie, la cursuri si conferinte.

El stie totul. Daca lumea ar fi ca el, totul ar fi perfect.
Dar cum se vede el, ignorantul?El stie totul.Lui ii va fi bine intotdeauna pentru ca e om bun, iubitor si stie perfect raspunsul la “de ce-urile “ evenimentelor mici si mari de prin Univers si legile acestuia. El nu va suferi pentru ca “cineva acolo sus il iubeste” sau pentru ca el insusi este Dumnezeu.

3.Orbul. Este cel care vede lumea perfecta. Asa trebuie sa fie. Totul este in mintea omului:  foamea, setea, suferinta animalului care simte ca in urmatoarele minute va fi ucis, arsita, gerul, bataia primita de nevasta vecinului, suferinta copilului violat, aerul nerespirabil datorita poluarii etc.
Totul este iluzie.Totul. Iubire. Suferinta. Totul, totul este iluzie.
Prin urmare, el nu trebuie sa faca nimic. Totul este perfect pentru ca totul e iluzie.
Cum se vede el, orbul? El nu exista, el este doar in mintea lui. El insusi e iluzie.

4.Implicatul. Este cel care intelege suferinta si o traieste alaturi de cel in cauza. Este cel care considera ca, din multul sau putinul pe care el il are, poate imparti si cu celalalt.
El nu petrece decat putin din timpul sau pe internet sau la canale TV. El nu are timp de asta.
Atunci cand vede un copil sau un batran cersetor, merge si cumpara de mancare si daruieste. Cand vede un caine batut el merge si-l salveaza, il hraneste.
El este cel care organizeaza strangeri de fonduri pentru cantine sociale, camine pentru femeile maltrate, pentru copiii abandonati.
El nu analizeaza legile universului si cauzele suferintelor. Insa traieste viata activ ajutand pe cei aflati la greu.
Cum se vede el, implicatul? E multumit pentru fiecare fapta buna. El spune “Te iubesc” in fapte. El creaza bucurii si le traieste in acelasi timp!

5.Inteleptul. Este cel care a renuntat sa-si mai puna intrebari. Este cel care a trecut prin toate fazele de mai sus. Este cel care a devenit constient. El este cel care experimenteaza acceptarea din toate punctele de vedere:
- accepta ca nu poate intelege totul;
- accepta sa renunte la control, atat la controlul interior cat si la controlul celorlalti.
- accepta sa se experimenteze pentru a intelege : rugaciunea, meditatia, munca fizica si psihica, renuntarea la confortul sau, renuntarea la carne, postul etapizat.
- accepta existenta tuturor trairilor prin care trece si le analizeaza.
- accepta gandirile si stilurile de viata ale celorlalti intrand in viata lor doar cand acestia doresc.
- accepta sa acorde ajutorul cand ceilalti sufera.
- accepta sa imparta din ceea ce are cu cei infometati, dezbracati.
El este cel care vede suferinta, nu o ignora, se implica pentru cei aflati in suferinta, se roaga pentru ca forta nevazuta sa-l ajute ca sa poata ajuta pe ceilalti. Se roaga ca Dumnezeu sa-i dea intelepciune si sanatate atat lui cat si celorlalti semeni.
El gandeste “Te iubesc”, lanseaza “Te iubesc”, manifesta “Te iubesc”.

3 comentarii:

  1. Mare dreptate in aceste trepte de evolutie,se potrivesc cu caracterele semenilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place mult. am reusit sa ma vad pe mine, cum eram, cum am fost, cum incep sa fiu. Multumesc. consider ca nu e nimic intamplator in lume, nici ca faptul ca am dat peste acest blog, peste acest articol exact acum cand aveam nevoie sa ma vad, sa constientizez etapa in care ma aflu. multumesc Universului pentru tot.

    RăspundețiȘtergere