28 dec. 2012

Lao Zi

       
“Cand intelepciunea se face cunoscuta, se iveste marea fatarnicie”;

“A nu sti, dar a te preface ca stii, inseamna boala”

“Cel ce stie nu e vorbaret, cel ce e vorbaret nu stie. Astupa-ti deschizaturile, inchide-ti portile, domoleste-ti ambitia, dezbara-te de toate legaturile, armonizeaza-te cu lumina vietii, fi asemenea taranii – aceasta se cheama Unitatea tainica. Daca nu atingi o asemenea stare, apar apropierile si instrainarile, castigurile si pierderile, nobletea si umilinta. De aceea, unirea cu Dao este lucrul cel mai pretuit oriunde in Lumea de sub Cer”

“Prea multa lacomie duce negresit la multa paguba; multa agoniseala aduce negresit pierderi inseminate”

“Fiintele si lucrurile capata o sumedenie de infatisari si toate se vor intoarce la obarsia lor. Intoarcerea la radacina se numeste Liniste. Linistea inseamna intoarcerea la Viata. Reintoarcereala Viata se numeste Vesnicie. Cunoasterea Vesniciei se numeste Iluminare. Necunoasterea Vesniciei duce la neinfranare, iar neinfranarea duce la ruina. Cine cunoaste Vesnicia devine ingaduitor; a fi ingaduitor inseamna a fi drept. Cine este drept, devine desavarsit. A fi desavarsit inseamna a fi una cu Cerul,;a fi una cu Cerul inseamna a fi una cu Dao. Cine e una cu Dao, traieste de-a pururi. Chiar trupul de-i piere, nu va fi nicicand primejduit.”


“De ti cumva in mana un vas plin, opreste-te si nu-l umple de tot. Niciun tais, oricat de ascutit, nu poate ramane asa multa vreme. Nimeni nu poate pazi vreme indelungata casa plina cu aur si jad. Cand esti bogat si mandru de bogatia ta, iti atragi singur napasta!”


2 comentarii:

  1. Interesante punctele lui de vedere!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunată înțelepciunea daoistă ! Am studiat și eu ceva, cu ani în urmă, și aceste maxime, pe care le cunoșteam în parte, mi-au apărut foarte apropiate de cele creștine. Smerenie, cumpătare, înțelepciune - iată valori universale !

    Mulțumim că ni le-ai reamintit... în aceste vremuri în care sunt glorificate exact contrariile lor !

    RăspundețiȘtergere