3 ian. 2013

Binele si raul

Vedem in diverse locuri cuvinte ale oamenilor revoltati…fiecare om intalneste in calea sa efecte ale actiunii unor oameni politici, judecatori, medici, preoti etc.
Exista legi care favorizeaza pe unii si defavorizeaza pe altii. Exista aspecte care ne deranjeaza cand nu obtinem ceea ce ne dorim….si consideram ca parlamentul , biserica sau vecinul este vinovat.
Exista o vorba din stramosi “Ce nu te doboara te intareste “.
Uitam deseori ca nimic nu-i intamplator si ca Universul ne incearca prin diverse situatii, de fapt, ajutandu-ne sa ne invatam lectiile.
Ne-am obisnuit sa gasim vinovati in altii si uitam sa vedem gandurile si comportamentele noastre.
Cand un functionar tipa la noi, cand un sofer opreste intr-un loc in care deranjeaza, cand suntem amanati in rezolvarea unor situatii care pentru noi par acute etc nu ne gandim “oare eu, in decursul vietii mele, am facut astfel? Daca am uitat sau poate nu am remarcat cand am deranjat sau afectat pe cineva?”
Cand ne vom intreba astfel de fiecare data in situatii care nu ne plac, vom deveni mai constienti, mai buni si vom remarca treptat ca situatiile neplacute devin din ce in ce mai rare.
De ce?
Pentru ca ne dam seama ca si noi gresim si realizam ca suntem toti capabili de a face ceva intentionat sau neintentionat incat sa afecteze pe ceilalti, ca exista si oameni la inceput de meserie si gresesc la randul lor, ca cei cu experienta e necesar sa iasa si la pensie , si vom observa ca enervandu-ne mai greu si acuzand mai rar si functionarii sunt mai saritori, ca oamenii sunt dispusi sa ajute etc.
Vom vedea ca treptat incepem sa stim de ce ne apar anumite evenimente in viata si vom intelege ce a vrut Lao Zi sa spuna prin “ Fiintele si lucrurile capata o sumedenie de infatisari si toate se vor intoarce la obarsia lor. Intoarcerea la radacina se numeste Liniste. Linistea inseamna intoarcerea la Viata. Reintoarcereala Viata se numeste Vesnicie. Cunoasterea Vesniciei se numeste Iluminare. Necunoasterea Vesniciei duce la neinfranare, iar neinfranarea duce la ruina. Cine cunoaste Vesnicia devine ingaduitor; a fi ingaduitor inseamna a fi drept.Cine este drept, devine desavarsit. A fi desavarsit inseamna a fi una cu Cerul, a fi una cu Cerul inseamna a fi una cu Dao. Cine e una cu Dao, traieste de-a pururi.”
Tot ce exista este trecator si schimbator.Aminteste-ti…sigur candva ai judecat pe cineva pentru ceva, te-ai enervat, ai intaratat totul in jurul tau. Te-a ajutat la ceva? Ai capatat linistea? Viata ta a devenit o armonie?Oare nu a fost totul temporar? Te-ai intrebat daca nu cumva ai fi putut avea un rezultat bun sau mai bun procedand in alt mod decat consumandu-te?
“Vorba dulce mult aduce”…si asa este. Cand avem in jur un om cald, senin , armonios te simti bine si toate iti merg bine. Un asemenea om creaza dintr-un moment neplacut o situatie placuta. Aceasta capacitate sta in fiecare dintre noi.
Pentru asta e necesar sa ne schimbam gandirea….sa vedem in orice situatie neplacuta provocarea de a scoate binele din noi si a-l raspandi in jur.
Daca in viata, treci prin evenimente grele, le simti cum te macina inseamna ca e necesar sa vezi din alt unghi situatiile respective si cu certitudine viata ta se va schimba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu