23 mai 2013

Cauzele suferinței

Toată lumea cunoaște ce este suferința și absolut toți încearcă să scape de ea. Un lucru aparent imposibil pentru unii, foarte ușor cred alții. Prin practică fiecare va observa că nu e nici imposibil, dar nici așa usor cum vor unii să pară că este.

Suferința este cauzată de acțiunile noastre din trecut, care acum își manifestă efectele.

Ce anume determină atragerea acestei suferințe?
Mintea cu ai săi factori perturbatori principali :
-    ignoranța
-    ostilitatea
-    orgoliul
-    îndoiala
-    dorința-atașament

Există și factori perturbatori secundari : mânia, ranchiuna, invidia, zgârcenia, îngâmfarea, răutatea, ipocrizia lenea, lipsa de credință, lipsa respectului față de Sine, lipsa respectului față de oameni, delăsarea, uitarea, necunoașterea etc.

Despre acești factori, manifestați de noi prin mințile și corpul nostru, vorbește foarte frumos și clar Geshe Rabten în Comorile Dharmei.

Pentru a scăpa de suferință este necesar a medita asupra acestor factori, a-i conștientiza și a-i elimina treptat, de la grosier până la subtil, cu toate rădăcinile și potențele lor.

Parcurgerea meditației analitice și a meditației de concentrare, obținerea calmului mental, realizarea viziunii superioare având apoi ca obiect vacuitatea ajută la eliminarea acestor creatori ai suferinței.

Este necesar ca viața de zi cu zi să conțină aceste meditații, măcar câteva minute când este posibil în decursul zilei, la care adăugăm atenția în manifestarea autodisciplinei, a respectului față de sine, față de semeni, a lipsei aversiunii, practicarea non-violenței, creșterea credinței, a detașării și obținerea echilibrului minții.

Aceste practici există în școlile spirituale tibetane, indiene, chineze etc unde sunt foarte bine descrise și cu mare vechime în experimentare.

Cei care vor să cunoască mai multe despre acestea, din fericire, pot găsi cărți care vorbesc despre ele și pot porni pe acest drum experimentat deja de cei care au atins nivelul adevăraților maeștri.

Evident, cunoașterea înaltă nu va fi obținută prin aceste cărți, ci ele vor deschide drumul catre practicile cu adevarat revelatoare căci, atunci "când elevul este pregătit, apare maestrul”.

4 comentarii:

 1. Interesant articolul!
  Un weekend excelent îți doresc!
  Cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 2. cred ca un om sufera atunci cand inca nu s-a impacat cu sine si cu cei din jur.
  pana cand nu realizezi ca intre tine si ceilalti nu-i un razboi, vei suferi...
  pana cand vei persista sa regreti fapte si intamplari trecute fara a incerca sa treci mai departe evitand sa faci aceleasi greseli, vei suferi...
  pana cand vei privi la cei mai bogati decat tine si nu la cei mai saraci decat esti tu, vei suferi...
  pana cand astepti laudele altora, fara sa fi multumit de tine cu adevarat, vei suferi...
  "LA URMA URMEI ESTE INTRE TINE SI DUMNEZEU…
  NU A FOST NICIODATA INTRE TINE SI EI, ORICUM!"
  (“ORICUM” de Maica Tereza)

  RăspundețiȘtergere
 3. Elena,multumesc de vizita.Sa fi iubita!

  RăspundețiȘtergere
 4. Asa este Gabi.Te imbratisez cu drag.Un sfarsit de saptamana plin de pace si iubire.

  RăspundețiȘtergere