26 iun. 2013

Alexandra David Neel și învățăturile tibetane (1)

Zilele acestea m-am plimbat prin Tibet alături de Alexandra David Neel. O lume absolut normală, doar mai apropiată de spiritualitate și de divinitate decât lumea occidentală, descrisă frumos și captivant în Inițieri și inițiați în Tibet.
Să luam câteva învățături...privind atitudinea și conduita în viață pentru a nu pierde timpul pe drumul către redescoperirea purității divine, a adevăratei cunoașteri :

„Cel care aspiră să fie eliberat de moarte, să ajungă la iluminarea spirituală, la starea de Buddha, trebuie mai intâi să mediteze asupra aspectelor următoare :

Venind pe lume într-un corp uman, ar fi regretabil să-ți irosești această viață cu fapte rele sau nechibzuite și să mori după ce ai trăit mediocru.
Este regretabil ca în aceasta viață, a cărei durată este atât de scurtă, să te supui ambițiilor zadarnice și să îngădui minții să se scalde în noroiul iluziilor deșarte ale acestei lumi.

Un maestru înțelept fiind un ghid spre eliberare, este regretabil să te desparți de el înainte de atingerea iluminării.
Regulile bune de comportament și angajamentele morale fiind vehicul ce duce la eliberare, ar fi regretabil ca datorită patimilor să le încalci pe primele și să nu le respecți pe celelalte.

Odată ce lumina interioară a stralucit în noi, ar fi regretabil să o fac să licarească în mijlocul unor preocupări fără valoare.

După ce ai ajuns să cunoști neprețuita învățătură a înțelepților, ar fi regretabil să o vinzi, celor care sunt incapabili să o aprecieze, pentru propriul tău trai sau pentru un câștig josnic.

Deoarece toți suntem înrudiți, ființele având unele față de altele permanente responsabilități, ar fi regretabil să simțim antipatie sau indiferență față de ele.
Fiecare trebuie să își traseze în mod înțelept un comportament după ce își analizează foarte atent și nepărtinitor propria fire, propriile capacități și puteri.

Pentru discipol este absolut necesară deplina încredere în ghidul spiritual, alături de perseverență și energie; de aceea fiind foarte constienți de calitățile necesare unui maestru și de neajunsurile de care trebuie să fie absolvit, este bine să căutăm un ghid spiritual demn de încredere.

Sunt absolut necesare un intelect pătrunzător, o credință fermă și o perseverență constantă în direcționarea întregii atenții pentru a afla intențiile cele mai profunde și adevărate ale guru-lui.
O vigilență constantă este necesară pentru a te ține departe de greșelile ( păcatele ) ce pot fi comise cu fapta ( corpul ) cu cuvântul sau cu gândul.

A fi fără dorințe este necesar dacă vrei să rămâi independent.

Cel care nu dă nimănui ocazia să apuce frânghia care îi iese din nas, și să îl conducă astfel ca pe un bivol, trebuie eliberat de orice fel de legătură.
O tendință naturală spre bunătate și compasiune este necesară pentu a fi disponibil, material sau cu gândul, la fericirea celorlalți."

 * frânghia reprezintă dorințele, legăturile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu