8 iul. 2013

Alexandra David Neel și învățăturile tibetane (10)

Dacă ființa nu acordă atenție lucrurilor spirituale după ce s-a născut ca ființă umană, ea este ca un om care se întoarce cu mâna goală dintr-un ținut bogat în pietre prețioase. Acesta este un mare eșec.

Dacă după ce a intrat într-un ordin religios, ființa se întoarce la viața lumească și la preocupările materiale, ea se aseamănă cu un fluture de noapte ce își arde aripile în flacăra lămpii. Acesta este un mare eșec.

Cel care, deși se află în compania unui înțelept, rămâne ignorant este ca un om care moare de sete pe malul unui izvor. Acesta este un mare eșec.

Cel care cunoaște perceptele morale și nu le folosește pentru a neutraliza efectele patimilor sale, seamănă cu un bolnav ce are o cutie cu remedii medicale, dar nu o deschide niciodată. Acesta este un mare eșec.

A vorbi despre religie fără a pune în practică ceea ce spui înseamnă a imita ca un papagal vorbăreț. Acesta este un mare eșec.

A face acte de caritate sau a da de pomană din ceea ce a fost obținut prin hoție, furtișag sau înșelatorie este asemeni fulgerului lucind pe suprafața apei : un mare eșec.

A oferi zeilor carnea obținută prin uciderea unor ființe însuflețite este la fel cu a oferi unei mame carnea propriului său prunc.

A simula austeritatea și evlavia, a face lucruri merituoase pentru a atrage considerația oamenilor și a câștiga celebritate, înseamnă să faci troc cu o valoroasă nestemată cedând-o pentru o gură de mâncare.

A fi capabil de practică spirituală și totuși a nu simți nicio atracție pentru ea înseamna a fi asemenea unui om bogat care a pierdut cheia camerei în care se află comoara sa.

Încercarea de a explica altora înțelesul adevărurilor spirituale sau al tratatelor referitoare la Învățătura pe care ființa nu le înțelege ea însăși perfect seamănă cu mersul unui orb conducând alți orbi.

Cel care consideră de o importanță esențială senzațiile sau orice rezultate produse de practicile fizice și pierde din vedere tărâmul minții, este asemeni unui om care ia o bucată de alamă lustruită drept aur curat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu