4 ian. 2014

Cu masca sau fara masca

Trecem prin viata si firesc cautam sa traim placut. Ne stabilim obiective catre care mergem cu pasi mai mari sau mai mici. Pe parcurs ne intersectam cu diverse persoane, si incercam sa stabilim legaturi cu cei cu care pare ca rezonam la un moment dat sau o anume perioada. Ne obisnuim cu un stil al lor, cel pe care ei il manifesta frecvent. Si avem dorinta ca ei sa nu fie altfel...dar, uneori, in anumite situatii cunostintele, prietenii nostri se manifesta diferit. In aceste momente exista tendinta sa spunem ca ei au "masti".
Omul nu are cum fi ceva fix, nici in gandire, nici in manifestare. Masca este doar starea rigida, proiectata asupra cuiva, a celui ce are asteptari. El se asteapta ca cel pe care il apreciaza sa fie un ideal. De aceea, el isi fixeaza singur o viziune-masca despre prietenul pe care l-a vazut bun, calm, rabdator o perioada lunga de timp si se astepta ca niciodata acesta sa nu isi manifeste vreo stare de indignare sau neplacere in legatura cu vreun subiect.
In cazul celor care practica tehnici meditative in mod corect, starile lor negative se reduc treptat ca numar si intensitate si sunt inlocuite de pozitivitate, calm, pace, luminozitate. Asta nu inseamna ca ei nu vor mai avea niciodata stari de nervozitate, nemultumire, rezonanta cu negativitatea exterioara. Cu siguranta apar, dar din ce in ce mai rar. Iar fiecare episod de acest gen este constientizat, analizat, inteles in cadrul meditatiilor astfel incat pacea interioara sa devina din ce in ce mai lunga, iar rezonanta cu evenimentele negative inconjuratoare sa fie din ce in ce mai rara pana la disparitie.
Nu exista om care sa traiasca in lume, sa acumuleze diverse trairi (informatii) neplacute, iar apoi dintr-o data sa devina curat si sa emane pace si iubire la nivel inalt. Curatarea interioara se realizeaza treptat iar scanteia divina se desfasoara din ce in ce mai mult din cel ce mediteaza asupra interiorului si exteriorului sau. Cel care lucreaza mult cu sine nu este un om ce a atins perfectiunea, dar cel mai adesea el este pace.
Sunt multi care isi imagineaza ca acesti oameni sunt perfecti, numai calm, iubire, pace. Si sunt surprinsi cand observa cate un episod de nemultumire sau revolta din partea lor. Atunci, imediat îi eticheteaza ca avand masti. Nu, sunt doar oameni!

Masca este dorinta-rigida proiectata a celui ce are prea multe asteptari.
Omul care a reusit sa manifeste mai mult pace si iubire decat alte stari este doar un practicant al caii spre regasirea manifestarii depline a scanteii sale divine.
Il poti intreba cum a reusit sa ajunga la nivelul la care se afla. Pentru ca are mintea linistita si vede evenimentele externe mai relaxat, poti dezbate si afla parerile lui in privinta acestora. Insa nu-l ridica pe un piedestal!Este doar un om si elev ca si tine.
Toti suntem elevi si toti parcurgem clasele evolutiei, doar ca unii sunt in clase mai mari,altii in calse mai mici, unii parcurg mai repede,altii mai incet.

2 comentarii:

  1. Este foarte interesant articolul dumneavoastra,dar si adevarat.Ne grabim sa judecam si sa luam masuri de indepartare atunci cand persoana pe care noi o credeam perfecta manifesta un anumit comportamant pe care tindem sa il negam.Dupa parerea mea oamenii trebuie sa fie ei fara nici o masca.Dupa cum spuneam ne grabim sa judecam un anumit comportament,dar uitam ca si noi l-am manifestat odata,chiar si cel de liniste interioara ,pe care cu totii il admiram...

    RăspundețiȘtergere
  2. Raman cu ideea de a gandi expresiile fiziologice neplacute ca fiind masti: le pot da jos, te poti lepada de ele instantaneu. Expresiile pozitive insa, sunt material interior :)

    RăspundețiȘtergere